Załącznik do Regulaminu Internatu nr 2
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
w Internacie ZST im. W. St. Reymonta
w Czartajewie
Stosownie do treści przepisu art. 67a Ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (DzU z 2004 r. nr 256, poz. 2572 z późniejszymi zmianami) w celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła może zorganizować stołówkę. Korzystanie z posiłków w stołówce jest odpłatne.
I. Postanowienia ogólne
- Stołówka szkolna jest miejscem spożywania posiłków przygotowywanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów mieszkających w internacie, uczniów korzystających z obiadów oraz pracowników szkoły .
Posiłki dla mieszkańców internatu są obowiązkowe.
- Stołówka zapewnia posiłki gotowane w formie śniadania, drugiego śniadania, dwudaniowego obiadu, podwieczorka, kolacji.
- Cena wyżywienia ustalana jest przez Dyrektora Szkoły , Kierownika Internatu i intendenta szkoły w porozumieniu z Radą Rodziców i Organem Prowadzącym.
Całodzienna stawka żywieniowa dla mieszkańca internatu wynosi 15 zł.
Opłata za obiad dla uczniów wynosi 6,00 zł.
Opłata za obiad dla nauczycieli szkoły wynosi 9,60 zł.
- Opłatę za wyżywienie w stołówce szkolnej ustala się w wysokości kosztów produktów /tzw. wsad do kotła/ dla uczniów, dla nauczycieli o dodatkowy koszt utrzymania stołówki.
- W sytuacji wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności.
- Posiłki wydawane są w godzinach
Śniadanie 7:00 – 7:20
Drugie śniadanie 10:35 do 10:45
Obiad 11:30 do 14:30
Kolacja 18:30 – 19:00
według „Jadłospisu” umieszczonego na tablicy informacyjnej.
- Aktualny tygodniowy jadłospis umieszczany jest na tablicy informacyjnej w internacie i w szkole.
- Informację o wysokości opłat za posiłki za poszczególny miesiąc udziela intendent oraz zamieszczana jest na tablicy informacyjnej w internacie oraz na stronie internetowej internatu.
- Uprawnienia do korzystania ze stołówki
- Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
– uczniowie mieszkający w internacie wnoszący opłaty
-uczniowie wnoszący opłaty indywidualne za obiady
-uczniowie, których dożywianie finansuje GOPS i MOPS na podstawie wydanych decyzji,
-nauczyciele szkoły wnoszący opłaty indywidualne.
11. Obiady wydawane są tylko na podstawie ważnej „Karty obiadowej”.
12. Podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać tylko osoby spożywające posiłek.
II. Wnoszenie opłat za posiłki
- Opłata za obiady wnoszona jest z góry do 5 dnia każdego miesiąca drogą elektroniczną na rachunek szkoły.
W tytule przelewu proszę podać imię i nazwisko dziecka, klasę, miesiąc za który dokonywana jest wpłata np. Jan Kowalski, 1a, wrzesień. W przypadku, kiedy dziecko spożywa posiłki w wybrane dni tygodnia należy je wymienić w tytule przelewu.
Opłatę uiszcza się na rachunek: 82 1240 5211 1111 0010 5811 4888
Zespół Szkół Technicznych im. W. St. Reymonta w Czartajewie,
Ul. Długa 130, Czartajew
17-300 Siemiatycze
- Osoby dokonujące wpłaty drogą elektroniczną zobowiązane są do okazania intendentce dowodu wpłaty na podstawie którego zostanie wydana „Karta obiadowa” upoważniająca do wstępu na stołówkę szkolną.
- Organ prowadzący szkołę lub na jego wniosek Dyrektor szkoły może zwolnić ucznia z całości opłat za zakwaterowanie (czesne) z powodu szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny i w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
- Mieszkańcy internatu, z chwilą wyprowadzenia się z niego są skreślani z listy korzystających z posiłków, chyba że zgłoszą chęć dalszego korzystania z wyżywienia.
- Zwroty za niewykorzystane obiady
- Planowaną nieobecność /zawody, wycieczki, kino, teatr itp./ należy zgłosić intendentowi szkoły dwa dni wcześniej.
- Nieobecność losową ucznia trwającą dłużej niż dwa dni rodzic lub opiekun zobowiązany jest zgłosić w pierwszym dniu nieobecności ucznia do godziny 8.00 intendentowi szkoły, w sekretariacie lub kierownikowi internatu.
Uwaga! Niezgłoszone nieobecności ucznia nie podlegają odliczeniu.
8. W przypadku spełnienia w/w warunków, kwota uiszczonych z góry opłat za niewykorzystane posiłki podlega zwrotowi. Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie przy opłacie za następny miesiąc.
Uwaga ! Nie będą odliczane nieobecności niezgłoszone lub zgłoszone po terminie.
III. Procedury bezpieczeństwa pracy stołówki i wydawania posiłków zapobiegające zarażeniu się COVID – 19
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- Odległość między miejscami do spożywania posiłków na stołówce szkolnej powinna wynosić co najmniej 1,5 m.
- Pracownicy wydający posiłki przebywają w środkach ochrony osobistej, w postaci maseczek, przyłbic, rękawic ochronnych, fartuchów, czepków.
- Szczególną uwagę zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny stolików jadalnych, naczyń stołowych oraz sztućców.
- Posiłki wydawane są z zachowaniem zasady ograniczenia liczby uczniów przebywających jednocześnie na stołówce oraz zasad ograniczenia możliwości ewentualnego rozprzestrzeniania się wirusa. W tym celu:
- Stosuje się zmianowe wydawanie posiłków (śniadanie – II grupy, obiad – III grupy, kolacja – II grupy).
- W miarę możliwości na stołówce powinni spożywać posiłki uczniowie tej samej grupy.
- Osoba odpowiedzialna za podawanie uczniom posiłków obowiązana jest do przeprowadzenia uprzedniej dezynfekcji powierzchni, na której spożywany jest posiłek, a także sprzętów służących dzieciom do jego spożycia i odnotowania w rejestrze dezynfekcji powierzchni dotykowych.
- Po każdym posiłku blaty, stoły i poręcze krzeseł są dezynfekowane przez personel sprzątający.
- Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60oC lub je wyparzać.
- Cukier i inne dodatki są wydawane przez obsługę. Na stołówce nie obowiązuje samoobsługa.
IV. Postanowienia końcowe
- O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki decyduje kierownik internatu w porozumieniu z dyrektorem szkoły.
- Konsekwencje finansowe za szkody materialne spowodowane przez ucznia w sposób umyślny ponosi rodzic lub opiekun prawny.
- Wszelkich zmian w niniejszym regulaminie dokonuje kierownik internatu w porozumieniu w dyrektorem szkoły w postaci pisemnego aneksu.
UWAGA !
O zaistniałych wypadkach każdy uczeń natychmiast zobowiązany jest zgłosić intendentowi lub kierownikowi internatu.
Data 02.09.2024 r.
Zatwierdził:
Mariusz Niewiarowski
Kierownik Internatu