WPŁYW ENERGETYKÓW NA ZDROWIE
W skład napojów energetyzujących wchodzą takie składniki, jak: kofeina, tauryna, inozytol, cukry proste, witaminy z grupy B, substancje aromatyzujące, dwutlenek węgla, substancje konserwujące i regulatory kwasowości. Ponadto, w zależności od producenta, ekstrakt z guarany, glukuronolakton czy wyciągi z ziół (np. żeń-szeń i miłorząb japoński).
Wartość energetyczna napojów energetyzujących wynosi około 45 kcal/100 ml, a zawartość cukrów prostych około 10 g/100 ml napoju. W Polsce zawartość kofeiny w napojach energetyzujących wynosi najczęściej 80 mg/250 ml, tauryny – w granicach 500–1000 mg/250 ml.
Szkodliwy wpływ napojów energetyzujących na zdrowie dzieci
Składniki zawarte w napojach energetycznych mogą mieć bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie. Kofeina stanowi podstawowy składnik tych napojów, nie jest przy tym zalecana w diecie, gdyż ma działanie psychoaktywne. Wzrost jej spożycia przez młodzież i może powodować zmiany nastroju, rozdrażnienie, niepokój, a spożycie dużych ilości (5 mg/kg masy ciała/dobę) powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto kofeina negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową, co może powodować zaburzenia w procesie tworzenia kości. Duże spożycie kofeiny może również wpływać na długość i jakość snu dzieci.
Grupą szczególnego ryzyka są dzieci z cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi, chorobami nerek, wątroby, nadczynnością tarczycy oraz niestabilne emocjonalnie.
Wiele osób uważa, że w Polsce powinno ograniczyć się dostęp małoletnim do tego typu napojów. Co jakiś czas do Ministerstwa Zdrowia trafiają pytania, dotyczące właśnie wprowadzenia zakazu ich sprzedaży poniżej 18. roku życia.
Oprac. Ewelina Jabczyk