Złe NAWYKI ŻYWIENIOWE: jakie błędy w żywieniu popełniamy najczęściej
Ulegamy kolejnym pokusom żywieniowym, lubimy dogadzać podniebieniu. Kusi nas chrupiący sznycelek prosto z patelni, nęci rozkoszny kawałek tortu, udekorowany bitą śmietaną. Jakie mogą być konsekwencje złych nawyków żywieniowych? Jakie błędy w żywieniu Polacy popełniają najczęściej?
Prawidłowa dieta jest ważna, bowiem ilość, jakość i właściwy dobór składników pożywienia decydują o naszej kondycji i długości życia. Zdrowe odżywianie oraz aktywność fizyczna pozwalają zapobiec otyłości, miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy, schorzeń kręgosłupa, z powodu swej masowości nazywanych chorobami cywilizacyjnymi. Czego więc na talerzu mamy za dużo, a czego za mało?
Spis treści
- Błędy żywieniowe: zbyt dużo mięsa i wędlin
- Błędy żywieniowe: za mało warzyw
- Błędy żywieniowe: za mało witamin oraz enzymów
- Błędy żywieniowe: za dużo czekoladek, ciasteczek, słodkości
- Błędy żywieniowe: za mało błonnika
- Błędy żywieniowe: za dużo tłuszczów
- Błędy żywieniowe: za mało wody
- Błędy żywieniowe: za szybko
- Błędy żywieniowe: za dużo kalorii
- 20 proc. Polaków nie jada śniadań, a 70 proc. główny posiłek spożywa dopiero po pracy
Błędy żywieniowe: zbyt dużo mięsa i wędlin
Podczas spalania białka, w organizmie wytwarzają się kwasy: siarkowy, fosforowy i oksyproteinowy. To niedopałki białkowe, wytwarzające się wtedy, gdy dostarczamy zbyt wiele białka zwierzęcego. Pierwszym filtrem oczyszczającym jest wątroba, a jeśli ona nie potrafi ich zatrzymać lub zobojętnić toksyn, zaczynają się one gromadzić w jelicie grubym, potem przenikać do krwiobiegu, zatruwając kolejno serce, stawy i nerki.
W ten sposób powstaje cały łańcuch schorzeń określanych jako choroby przemiany materii. Te toksyczne związki zakwaszają organizm, który się broni, wytwarzając związki neutralizujące, ale wszystko do czasu, w myśl zasady: dopóki dzban wodę nosi…
W ubogiej w surówki tradycyjnej polskiej kuchni do lubianych i cenionych potraw należały kiszona kapusta, biały barszcz zakwaszany na mące razowej, barszcz z kiszonych czerwonych buraków, a także kwas chlebowy. Dziś wiadomo, że chodziło o neutralizujący wpływ kwasu mlekowego powstającego w procesie fermentacji, tym samym przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także wiele innych cennych dla zdrowia właściwości tych potraw.
Czyta dalej: Złe NAWYKI ŻYWIENIOWE: jakie błędy w żywieniu popełniamy najczęściej – PoradnikZdrowie.pl
Oprac. Dorota Jaszczuk